Lisabona – experiența noastră de 3 zile într-un ghid turistic

ghid turistic lisabonaLisabona, Lisabona, Lisabona … oraș frumos, oameni frumoși, vreme frumoasă … tare dor ni-i deja de tine! 🙂

Dacă ar fi să ne întrebi ce ne-a plăcut cel mai mult în acest city break la Lisabona, ți-am răspunde cu tărie – oamenii și atmosfera locală.
Da, poate sună a clișeu, dar te rog să ne crezi pe cuvânt când spunem că această țară chiar are o mulțime de atracții turistice, una mai diferită ca alta, precum sunt și cetățenii săi cu dor de ducă.

Am fost tare intrigați de felul lor de a fi, atât de diferiți sunt acești portughezi față de noi, luând în considerare fondul latin pe care îl împărtășim.

De la distanță, îți creeaza impresia unei sobrietăți impenetrabile, până în momentul în care interacționezi și totul ia o turnură neprevăzută.

Portughezii sunt tare comunicativi, calzi, dar mai ales cizelați.

Am ajuns în Lisabona la începutul lunii noiembrie 2016, cu mari speranțe să găsim căldură, în fuga noastră disperată de coana iarnă care începuse să-și arate colții destul de ascuțiți în România.

Pe lângă faptul că  am avut parte de temperaturi cuprinse între 20 – 24 °C, am descoperit căldura sulfetească a portughezilor – cei mai civilizați europeni (cu poftă de viață), pe care am avut ocazia să îi întâlnim până acum.

Dacă nu am fi atât de îndrăgostiți de România noastră sălbatică, de mâine ne-am schimba definitiv domiciliul în Lisabona sau în orice altă parte a țării, deoarece Portugalia este o adevărată bijuterie! 🙂

Trecând peste amalgamul de sentimente și amintiri care s-au năpustit deodată, dorim să îți oferim câteva ponturi legate de vacanța noastră și de obiectivele turisitce pe care le-am vizitat într-un city break de 3 zile la Lisabona.

1. Biletul de avion, cazarea și transportul local

cazare lisabona chalet davila

Bineînțeles că am pândit prețuri cât mai bune pentru biletele de avion și le-am achiziționat cu aproximativ 4 luni în avans, având pregătit bugetul de urgență pentru vacanțe mult dorite.

Pentru persoanele care nu au părăsit continentul, zborul de 4 ore poate părea puțin obositor, dar domnișoarele drăguțe de la Wizz Air au avut grijă să nu ne lipsească nimic în zbor!
Pentru că eram tare curioși să cunoaștem Portugalia, nici nu am simțit când au trecut orele petrecute în avion.

Primul lucru întreprins la aterizare, după ce am parcurs toate formalitățile vamale, a fost să ne achiziționăm Lisboa Card  de la un infopoint situat la ieșirea din aeroport.

Pentru un card valabil 72 ore am plătit 39 eur/pers. – în prezent am văzut că este 40 eur/pers.
Sunt mai multe variante de card, tu îl poți alege pe cel care te avantajează cel mai mult, în funție de programul tău.
Acesta ne-a facilitat accesul la diverse obiective turistice dar mai ales ne-a scăpat de costurile biletelor pe diverse mijloace de transport, Lisabona bucurându-se, ca orice țară civilizată, de un sistem integrat de transport.

Iar pentru un doritor de aventură, e bine să știi faptul că acest card îți asigură transportul gratuit până la Sintra și Cascais, despre care îți vom povesti cu multă dragoste într-un articol viitor. 🙂

Cardul îți asigură accesul gratuit la multe dintre principalele obiective turistice din Lisabona, iar pentru restul îți oferă o mulțime de reduceri.

Comparativ cu alte orașe în care am achiziționat cardul local turistic, Lisboa Card și-a meritat fiecare eurocent.

Pentru mai multe detalii legate de facilitățile achiziționării cardului și reduceri vezi aici: Vezi detalii
N-am stat prea mult pe gânduri când ne-am ales cazarea, chiar am avut noroc să găsim un Guest House într-o zonă cvasicentrală a Lisabonei, la 50 de metri de stația de metrou Saldanha.

Ne-am cazat la Chalet D’Ávila (click aici pentru detalii) și am optat pentru o cameră dublă economy cu baie comună, deoarece așa era întregul guest house, cu un mic dejun continental delicios!

Pentru scepticii care se feresc de o unitate care oferă baie comună, trebuie să le spunem că nici la un hotel de 3* (care se respectă) nu sunt condițiile și curățenia pe care am întâlnit-o noi aici.

După cum ar spune unii, o adevărată farmacie!
Lăsăm totuși pozele să grăiască de la sine.

2.Obiective turistice în Lisabona

atmosfera alfama lisabona

priveliste alfama

În privința obiectivelor turistice pe care le-am vizitat, ne-ar fi plăcut să le acoperim pe toate, dar în cele trei zile de vizită nu am reușit.

Am acoperit, în proporție de 90%, majoritatea atracțiilor pe care le aveam trecute pe nelipsita noastră listă.
Vom încerca să îți relatăm cât mai scurt și concis pașii pe care i-am parcurs în ordine cronologică.

2.1 Tramvaiul 28

tramvaiul 28 lisabona

Am început incursiunea noastră în Lisabona, de la primele ore ale dimineții, cu bateriile pregătite pentru ce urma să se petreacă în acea zi.

Ne-am urcat voioși în tramvaiul 28, cam aglomerat, dar am reușit să prindem două locuri pe o băncuță la fereastră, poziție care ne-a asigurat posibilitatea de a filma minunile de pe întregul traseu.
Și da, este adevărat că acest micuț tramvai reușește să pătrundă printre cele mai înguste și abrupte străduțe pe care ți le-ai putea imagina vreodată!

Cum ne achiziționasem Lisboa Card, plimbarea a fost gratuită pe acestă rută, chiar pe majoritatea rutelor de tramvai, exceptând tururile turistce a căror necesitate s-a dovedit a fi nulă în circumstanțele date.

2.2 Cartierul Alfama

atmosfera alfama lisabona

Încetinel , încetinel tramvaiul 28 ne-a condus către mult doritul Cartier Alfama.

Aceasta este cea mai vârstnică zonă a Lisabonei, reușind să păstreze intacte mare parte din obiceiurile și tradițiile locale.

Curioși din fire, am pornit aventura pe străduțele decorate cu pomi fructiferi, beculețe și beteală festivă. Nici bine nu am început să pozăm sau mai bine zis să visăm, că un duș scurt de 10 minute ne-a adus cu picioarele pe pământ.

Obligat forțat, am fost nevoiți să ne adăpostim într-un local și am zis că este oportunitatea perfectă pentru a avea primul contact cu pasteis de nata.
Ploaia a fugit rapid, iar noi ne-am continuat voioși plimbarea.

Cum nu era nici ora 12, faimoasele cântece fado nu își făcuseră încă simțită prezența.
Oricum, pentru seara următoare pregătisem un program special cu fado, ginjinha și bacalhau așa că durerea nu a fost prea mare.

În Alfama, am remarcat puternicele influnțe maure în materie de arhitectură și totodată o trecere fină spre neoclasic către cartierul Baixa – varianta puțin mai modernă a Alfamei.

2.3 Catedrala Sf. Maria Maggiore (Santa Maria Maior de Lisboa) – Se de Lisboa

catedrala se din lisabona

Tramvaiul ne-a lăsat chiar la poalele Catedralei Se de Lisboa iar vizitarea sa a fost inevitabilă.

Această biserică romano-catolică  datează de la începutul secolului al XII-lea, fiind cea mai veche biserică din Lisabona, în prezent actualul sediu al Arhiepiscopiei.

Catedrala se mândrește cu o putere rar întâlnită în rândul clădirilor din oraș, fiind supraviețuitoarea mai multor cutremure și incendii care au umbrit frumusețea Lisabonei, inclusiv a celui din 1755 care a afectat într-o oarecare măsură panteonul regal și capela gotică.
În urma cutremurului capela a fost redecorată în stil neoclasic, cu diverse opere ale lui Machado de Castro, unul dintre cei mai faimoși sculptori ai Portugaliei.

Vizitarea catedralei este gratuită, cu respectare programului și a normelor de conduită.
Pe de altă parte, intrarea în catedrală se plătește.

Pentru mai multe detalii despre Se de Lisboa: Vezi detalii

2.4 Muzeul Fado

museu do fado alfama lisabona

Pe malul râului Tejo, la ieșirea din Alfama ai ocazia să vizitezi muzeul care aduce cinste stilului tradițional muzical portughez – fado.

În prezent, fado a devenit un fenomen artistic și turistic de anvergură, răsunând în serile liniștite de vară în cluburile, restaurantele și pub-urile din oraș, cu precădere în Alfama.

Dacă eși fan al acestul stil muzical (noi chiar suntem), Muzeul Fado te invită să îi afli istoria, întregul său parcurs, de la faimoși cântăreți și compozitori precum Carlos do Carmo sau Amalia Rodrigues până la formarea caselor fado și promovarea acestor balade tradiționale.

Cu puțin noroc și interes manifestat în interpretarea încărcăturii emoționale transmise de aceste cântece, poți participa la unul dintre spectacolele live oragnizate în incinta muzeului.
Chiar merită!

Muzeul Fado reprezintă una dintre principalele atracţii turistice din Lisabona.
Intrarea la muzeu costă 5 eur/pers., dar daca ți-ai achiziționat Lisboa Card vei beneficia de o reducere de 30% din tariful de bază.

Pentru mai multe informații despre Muzeul Fado: Vezi detalii

2.5 Muzeul Național Azulejos

muzeu azulejos lisabona

Muzeul Naţional Azulejos (Muzeul Național al plăcilor de ceramică) se regăsește în interorul Mănăstirii Madre de Deus, situat într-o zonă mai izolată, destul de dificil de accesat cu mijloacele de transport în comun.

Am făcut tot posibilul să ajungem acolo și chiar a meritat efortul, deoarece exponatele acestui muzeu sunt unice la nivel mondial.

Pentru portughezi decorarea construcțiilor cu piese de ceramică s-a dezvoltat de-a lungul timpului la rang de mare artă.
Multe dintre casele localnicilor sunt adevărate tablouri alcătuite din picturi pe plăci ceramice cu tente de albastru și alb.

Trebuie să recunoaștem că nu suntem nici cei mai mari amatori sau cunoscători ai domeniului, dar curiozitatea ne-a îndemnat spre o tentativă de înțelegere a profunzimii aceastei forme de artă.

Aici am avut ocazia să admirăm o faimoasă operă care redă imaginea Lisabonei de dinaintea marelui cutremur din anul 1755.
Aceast mozaic alcătuit din  1300 de azulejos are o lungime de aproximativ 50 de metri.

În mod normal prețul unui bilet este 5 eur/pers..
Vestea cea mai bună este că nu am plătit niciun cent pentru intrarea în muzeu deoarece achiziționasem minunatul card.

Pentru mai multe informații despre Muzeul Național Azulejos: Vezi detalii

2.6 Panteonul Național Santa Engracia

panteonul national santa engracia

Priveliștea panoramică asupra Alfamei a devenit un etalon de promovare a Lisabonei.

Cu siguranță ai remarcat în toate pozele acea cupolă albă – un cristal într-o mare arămie.

Biserica Santa Engracia cunoscută drept Panteonul Național, este o biserică a cărei finalizare a durat câteva sute de ani datorită unui blestem năpustit asupra sa, potrivit unei legende locale.
Această biserică găzduiește mormintele mai multor personalități  portugheze ca: Almeida Garrett (cel mai popular scriitor al secoului al XIX-lea), Amalia Rodrigues și președinți aflați de-a lungul istoriei la conducerea țării.

Arhitectura acestei clădiri este de-a dreptul impresionantă, deopotrivă în interior și la exterior.

Nu trebuie ratată, mai ales că intrarea este gratuită.

Pentru mai multe informații despre Panteonul Național Santa Engracia: Vezi detalii

2.7 Castelul Sao Jorge

castelul sao jorge lisabona

priveliste lisabona castelul sao jorge

Pornind de la poalele Catedralei Se ne-am îndreptat repejor (10 minute de mers pe jos) către faimosul castel maur al Lisabonei – Sao Jorge.

Întreaga cetate care ocrotește castelul este construită pe cea mai înaltă colină a orașului, oferind un adevărat spectacol peisagistic cu o superbă priveliște asupra orașului construit la malul fluviului Tejo.

Odată ce am trecut de porțile cetății, am făcut cunoștință cu primul rege al Portugaliei (mai bine zis cu statuia sa) care a cucerit acest castel alături de cavalerii cruciați – Afonso Henriques.

Adițional priveliștii cu Lisabona, în interiorul cetății vei regăsi un restaurant, un muzeu și camera lui Vasco da Gama.

Este foarte plăcut să pierzi puțin timpul prin cetate, curtea este destul de verde iar atmosfera relaxantă.

Prețul unui bilet este de 8,5 eur/pers.

Pentru mai multe informații despre Castelul Sao Jorge: Vezi detalii 

2.8 Cartierul Baixa – Rua Augusta, Praca do Comercio, Arcul de Triumf

praca do comercio lisabona

rua augusta lisabona

magazin baixa lisabona

În urma cutremului din 1755 zona de pe coasta fluviului Tejo a fost aproape integral distrusă.

Mulțumită prim-ministrului din acea perioadă, toată zonă a fost reconstruită potrivit faimosului stil al epocii, care atrage și în prezent milioane de turiști în Lisabona.

Strada principală din Baixa este Rua Augusta, un bulevard pavat cu piatră cubică, decorat de o parte și de alta cu semețe clădiri și mozaicuri din ceramică.
Aici vei găsi o mulțime de magazine, terase și cofetării cu pasteis de nata.

Cum „antenele” noastre sondează mereu mâncarea, nu departe de această străduță am găsit un superb magazin de conserve – Conserveira de Lisboa, mare parte din ele fiind, bineînțeles, conserve din pește.
Arătau atât de apetisant, încât nu ne-am putut abține și am căzut pradă ispitei! 🙂

Revenind de la mica noastră abatere culinară, la capătul Străzii Augsta spre fluviul Tejo, am pășit șăgalnic pe sub Arcul de Triumf din Lisabona în brațele Pieței Comerciale – Praca do Comercio.

Mulțumită dorinței puternice a lui Pombal această piață concurează cot la cot alături de cele mai renumite piețe ale Europei.
Construcția sa rezidă în patru arcade, ultima semnificând poarta Lisabonei către lumea nouă.

Pentru mai multe informații: Vezi detalii

2.9 Rossio – Piața Rossio, Gara Rossio

priveliste piata rossio

gara rossio lisabona

Praca de Dom Pedro IV este adesea recunoscută de turiști după denumirea de Piaţa Rossio – una dintre cele mai animate piețe publice ale orașului.

În mijlocul acesteia am regăsit o statuie înaltă de aproape 30 de metri  ridicată în memoria lui Pedro I al Braziliei – „Liberatorul Braziliei” și Împărat al Portugaliei – cu o arhitectură impunătoare, înconjurată la bază de cele patru sculpturi feminine – simboluri artistice ale înţelepciunii, justiției, puterii şi moderaţiei.

Din faimosul Lift Santa Justa am avut ocazia să prindem apusul ce s-a lăsat ușor asupra Pieței Rossio.

Traversând strada spre Piața dos Restauradores am fost tare curioși să aflăm ce rol avea acea construcție cu influențe maure și romantice, adusă parcă de pe meleaguri exotice.

Este vorba de Gara Rossio una dintre cele mai atrăgătoare gări din Europa – adevărată operă de artă.
Practic, aceasta și-a pierdut din utilitatea pe care a deținut-o la începutul secolului al XIX-lea, dar în prezent face legătura dintre Lisabona şi Sintra.

Pentru mai multe informații legate de gară, dar și despre orarul la zi al trenurilor: Vezi detalii

2.10 Liftul Santa Justa (Liftul Carmo)

liftul santa justa lisabona

manastirea carmo santa justa

În două vorbe: frumoasă priveliște, dar cozi interminabile.

Dacă ai răbdare sau ești norocos de fel, se merită să urci în Liftul Santa Justa mai ales pentru priveliște.
Cred că aici avem cea mai „neplăcută” (dacă o putem numi așa) amintire, deoarece am așteptat mai bine de o oră până am reușit să urcăm.

Vizitarea sa este organizată în grupuri și dirijată mai bine decât o intersecție rutieră.
Partea bună a fost că nu am fost condiționați să părăsim turnul și am așteptat curioși apusul de soare.
Creatorul Liftului Carmo este unul dintre discipolii lui Gustave Eiffel – arhitectul francez de origine portugheză Raoul de Mesnier du Ponsard.   

Liftul reprezintă o punte de legătură dintre cele două cartiere: Baixa și Bairro Alto.

Turnul liftului se mândrește cu o înălțime de 45 de metri asigurând o priveliște de 360° asupra zonei sudice a Lisabonei.

Din turn poți trece pe un mic pasaj spre Mănăstirea Carmo, traseu presărat cu diverse cafenele.

Bineînțeles, intrarea a fost gratuită, altfel nu am fi așteptat chiar o oră la coadă. 🙂

Pentru mai multe informații despre Liftul Santa Justa: Vezi detalii

2.11 Bairro Alto – Miradouro de Sao Pedro de Alcantara și funicularul Gloria

priveliste bairro alto

elevador da gloria

magazin bairro alto lisabona

Bairo Alto este cel mai înalt cartier central din Lisabona fiind preferatul artiștilor și scriitorilor.

Acest cartier reprezintă o extindere a vechiului oraș în afara granițelor cetății sale, ca fenomen ce a determinat dezvoltarea economico-socială a secolului al XV-lea.

Trecerea din cartierul de jos – Baixa către Bairro Alto se face traversând Piața Chiado.

„Cartierul înalt” pune la dispoziția turiștilor o largă varietate de magazine de suveniruri, patiserii, restaurante și localuri ce răsună până dimineața cu muzică fado.
Daca vrei să-ți încerci talentele de cumpărător, te poți îndrepta spre zonele pietonale Rua do Diario de Noticias, Rua da Atalaia și Rua do Norte care abundă în tot felul de magazine si boutique-uri.

Bairro Alto reprezintă o alternativă a cartierului Alfama în materie de cluburi, scene amenajate în aer liber și bodegi sau restaurante cu muzică fado live.

În privința obiectivelor turistice din Bairro Alto ai ocazia să vizitezi Grădina Santa Catarina și Grădina Sao Pedro de Alcantara care oferă priveliști superbe asupra orașului, Palatul Sao Bento, Bazilica Estrela, Muzeul Naţional de Artă Antică și Muzeul Păpuşilor.

După ce am savurat apusul din Santa Justa ne-am urcat frumușel în unul dintre cele trei funiculare ale Lisabonei  – Gloria, care ne-a plimbat ușurel până la Miradouro de Sao Pedro de Alcantara.

Norocoși din fire, exceptând priveliștea de vis la amurg, am prins un concert de chitară portugheză ce suspina lin pe acorduri de dragoste și saudade (dor).
Starea de bine s-a transformat în euforie când melodiile de dor au fost acompaniate de preparate tradiționale portugheze servite în aer liber de către localnici. 🙂

A fost cea mai reușită seară dintre toate.
Mai frumoasă decât cea petrecută într-un restaurant din Alfama cu muzică live.

Plimbarea cu funicularul Gloria a fost pe cât de scurtă, pe atât de inedită.

Nu am plătit cursa care în mod normal valora 3,5 eur/pers./sens, deoarece achiziționasem Lisboa Card.

Mai multe informații legate de funicularul Gloria: Vezi detalii

2.12 Miradouro și Elevador da Bica

elevador da bica

Când am pornit spre Lisabona, am plecat chitiți pe plimbarea cu Elevador da Bica.

Dacă visezi la o experiență cu specific lusitan, plimbarea cu cel mai bătrân funicular al Lisabonei nu trebuie ratată.
Bica a devenit popular datorită contrastului dramatic dintre traseul abrupt pe care îl parcuge și imaginea de ansamblu asupra Fluviului Tejo.

În timpul festivităților tradiționale Rua da Bica prinde viață prin decorațiunile localnicilor, manifestând entuziasmul debordant specific portughezilor.
Începând cu anul 2002 a devenit un monument național, dar prin serviciile pe care le oferă își sprijină cu mândrie în continuare localnicii de mai bine de un secol.

Plimbarea a fost puțin mai lungă decât cu funicularul Gloria și pesiajul mai captivant.

Aici am făcut o mulțime de poze – doar ne plimbasem cu Bica! 🙂

Nu am plătit cursa de 3,5 eur/pers./sens, deoarece Lisboa Card era încă valabil.

Mai multe informații despre funicularul Bica: Vezi detalii

2.13 Cartierul Belem

cartierrul belem lisabona

Cartierul Belem a fost cel care l-a găzduit pe Columb la întoarcerea sa din faimoasa expediție către America în anul 1493.
Tot de aici, Vasco da Gama a lansat pânzele la apă spre India în anul 1497.

De-a lungul timpului, Belem a suferit mai multe modificări iar singurele care au rămas neschimbate sunt căsuțele decorate cu mazaicuri colorate de pe Rua de Belem cu o vechime de peste 600 de ani.

Muzeele, monumentele și bisericile de aici sunt răspândite asemeni unor perle pe un fir de ață – Fluviul Tejo.

Suplimentar atracțiilor turistice din Belem, te poți bucura de priveliști de basm, grădini parfumate (Jardim do Ultramarino, Jardim Botanico da Ajuda) sau doze de adrenalină – dacă ești amator de sporturi nautice.
În acest cartier ne-am petrecut mai bine de jumătate de zi, dar am acoperit puțin peste 50% dintre obiectivele turistice.

Matinali din fire, am ajuns destul de repede cu trenul în Belem.

De la Cais do Sodre am făcut aproape 15 minute pe malul Fluviului Tejo.

Și cum ne furase peisajul, am mers o stație în plus! 🙂

2.14 Museu do Combatentes

museu do combatentes belem

Era o zi atât de senină, încât plimbarea până la Turnul din Belem a înlocuit cu succes cafeaua pe care o râvneam de la prima oră a dimineții.

Chiar dacă nu planificasem, pe traseu ne-a atras atenția un monument strașnic păzit, iar lângă el – Museu do Combatentes (Muzeul Luptătorilor).

Dacă tot eram în zonă, am zis să intrăm.
Pentru pasionații de istorie, tancuri, armament și război este o lume de vis.

Localizat în vechea cetate construită în secolul al XVIII-lea pentru apărarea Portului Belem și implicit a orașului, expoziția prezintă implicarea militară a Portugaliei din ultimul secol.

Prețul unui bilet este de 4 eur/pers.

Am zis că se merită să ne sacrificăm portofelul pentru o picătură de istorie! 🙂

Pentru mai multe informații despre Museu do Combatentes: Vezi detalii

2.15 Turnul Belem – Castelo de Sao Vicente de Belem

turnul din belem

podul 25 aprilie lisabona

La câteva minute de mers pe jos, am ajuns la primul obiectiv pe care îl vizasem – Turnul Belem.

Trecutul acestui turn este profund legat de perioada marilor descoperiri.
Datorită importanței sale, încă din anul 1983 a fost inclus în Patrimoniul UNESCO.

Arhitecutra sa este expresia stilului manuelin – un amestec discret de curente artistice.

După experiența de la Santa Justa, am pășit șăgalnic pe podul ce ne ducea la porțile castelului.
Deja ne imaginam dându-ne coate, altături de simpaticii turiști asiatici (no offence).

În dimineața aceea am avut noroc, intrarea a fost relaxată, iar biletul a fost gratuit (Lisboa Card).

Una dintre concluziile trase după vizita la Belem: lusitanii chiar știu să dirijeze traficul! 🙂
Prin trafic înțelegem etapizarea vizitei turnului pe 4 nivele cu semafoare, clopoței și personal responsabil pe fiecare etaj.
Cinste lor! Așa se ocrotește un obiectiv turistic de o asemenea avengură istorico-culturală!

Ce să mai spunem de priveliștea către Podul 25 Aprilie și statuia lui Iisus! Realmente superb.
Un sentiment ciudat, dar plăcut, ne-a încercat atunci când am ajuns în vârful turnului – când te gândești că pe acolo au călcat cei mai importanți oameni din istoria întregii lumi.

În mod normal, prețul unui bilet este 6 eur/pers.

Pentru mai multe informații despre Turnul Belem: Vezi detalii

2.16 Monumentul Descoperirilor și Rosa-dos-Ventos

monumentul descoperirilor belem lisabona

rosa dos ventos belem lisabona

La doi pași depărtare de Turnul Belem am dat peste Monumentul Descoperirilor.

În 1940 s- a hotărât reconstruirea cartierului Belem și totodată ridicarea acestui monument comemorativ închinat marilor descoperiri geografice ale portughezilor.

Monumentul are forma unei nave tradițional portugheze, navă ce era condusă de către curajosul Henric Navigatorul însoțit la prova și pupa de 32 de sculpturi ale celor mai importante figuri portugheze.
Anul trecut, monumentul era în curs de reabilitare și, din păcate, nu am avut ocazia să îl admirăm în detaliu cum ne-am fi dorit.

În schimb, am fost fascinați de mozaicul uriaș din fața monumentului – Rosa-dos-Ventos.
Acesta ilustrează harta lumii și o busolă – simboluri ale principalelor instrumente folosite în marile călătorii ale exploratorilor lusitani și totodată al descoperilor întreprinse pe mare.
Pavajul care ilustrează aceste elemente a fost primit cadou de Portugalia, din partea Africii de Sud cu ocazia serbării a 500 de ani de la moartea lui Henric Navigatorul.

Pentru pasionații de domeniul maritim – peste drum de Monumentul Descoperirilor poți vizita Muzeul Naval, care, din câte am înțeles, este de-a dreptul fascinant.

În secțiunea dedicată marilor descoperiri vei putea admira sculptura din lemn ce îl ilustrează pe Arhanghelul Gabriel, sculptură adusă cu mari sacrificii de Vasco da Gama.

Noi nu am mai avut când să îl vizităm.

Pentru mai multe informații despre Rosa-dos-Ventos: Vezi detalii

2.17 Mănăstirea Jeronimos

manastirea jeronimos lisabona

Vecină cu Muzeul Naval este impozanta Mănăstire Jeronimos – principalul obiectiv turistic din Belem.

Aceasta a fost ridicată pe fundația unei biserici care l-a avut drept protector pe Henric Navigatorul.

De asemenea, aici a fost petrecută ultima noapte în Lisabona, apriori expediției către Est, de cătreVasco da Gama.
Dom Manuel I a ridicat biserica în cinstea succesului lui Vasco Da Gama.

Stilul arhitectural, similar celui folosit la Turnul Belem  este de-a dreptul fascinant.

Intrarea în biserică este păzită cu atenție, în stânga de sarcofagul lui Vasco Da Gama.
În poziția diametral opusă, biserica este străjuită de iubitul poet Luis de Camoes.
Măiestria arhitecților portughezi este ilustrată în continuare de mănăstirea construită pe două etaje, unde am ajuns după vizitarea bisericii.

Clădirea reprezintă îmbinarea lipsită de cusur a unor stiluri artistice inovatoare și contrastante, cu motive preponderent marine.

Ne-am plimbat tare intrigați pe culoarele mănăstirii care aduce mai mult a palat regal.

Iubitori de înălțime și priveliști, ne-am repezit spre etajul superior direct spre galeria orgii bisericii.
De aici se vede întreaga panoramă interioară a bisericii și detaliile sculptate pe coloanele de susținere ale acesteia.
În mod normal, intrarea este aproximativ 8 eur/pers., dar și de această dată ne-am bucurat de acces gratuit! 🙂

Mai multe informații despre Mănăstirea Jeronimos: Vezi detalii

2.18 Muzeul Național al Trăsurilor

muzeul national al trasurilor lisabona

Muzeul Național al Trăsurilor (Museu Nacional dos Coches) din Lisabona poate fi regăsit în incinta fostei școli regale de echitație.

Când am trecut pragul muzeului am avut impresia că am făcut un salt uriaș în trecut.

Pe cât de opulente, cu draperii aurite și sculpturi cu îngeri sau sfinți, pe atât de autentice sunt aceste trăsuri.
Sunt vehicule din ziua de azi care nu ating nici pe departe condițiile de lux oferite de aceste trăsuri. 🙂

Crede-ne pe cuvânt când îți spunem că exponatele văzute în filmele cu muschetari, cavaleri și prințese răpite pentru recompensă, sunt doar replici eșuate, caricaturi ale originalelor.

Printre cel mai enigmatice, opulente, artistice sau cum vrei să le intitulezi se află: trăsura ambasadorului portughez Margues de Frontes, trăsura lui Filip al III-lea – cadou din partea regatului Spaniei și trăsura care a condus-o pe Elisabeta a II-a a Angliei pe străzile Portugaliei în vizita sa din anul 1957.

Biletul costă 8 eur/pers., dar intrarea a fost gratuită pe baza cardului.

Mai multe informații despre Muzeul Național al Trăsurilor: Vezi detalii

2.19 Palatul Ajuda

palatul ajuda lisabona

Palatul Ajuda (Palacio Nacional da Ajuda) este poziționat după cum bine sugerează denumirea pe una dintre colinele orașului – Ajuda.

Cu stomacul fericit și papilele euforice, în urma vizitei întreprinse la Antiga Cofeitaria de Belem, cu greu am urcat dealul spre palat, cam 15-20 minute de mers pe jos.

Palatul este un melanj de curente artistice, dominând stilul neoclasic.
Construcția palatului nu a fost finalizată nici până în prezent, cea mai lungă perioadă de stagnare fiind cauzată de invazia lui Napoleon.
Timp de 100 de ani, până în anul 1968 Palatul Ajuda a constituit reședința familiei regale.
Ulterior, acesta a fost transformat în muzeu și centru cultural în incinta căruia se organizează cele mai renumite festivități ale demnitarilor portughezi.

Încăperile palatului abundă în obiecte de valoare: de la candelabre de cristal, la sfeșnice aurite, draperii de catifea și orologii de sute de ani.

Cea mai impresionantă încăpere este sala unde se organizau cinele cu etichetă regală.

Nu cred că am văzut în viața noastră o sală cu mese atât de lungi.

Nu mai vorbim de „buda” regală – un tron în adevăratul sens al cuvântului! 🙂

Una peste alta, vizita a fost extrem de constructivă, mai ales că palatul era aproape gol.

Pentru câteva momente ne-am simțit ca Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana cu toate încăperile la dispoziția noastră. 🙂
Experiența ar fi fost completă dacă reușeam să degustăm porția sănătoasă de pasteis de nata la una dintre acele mese infinte cu tacâmuri de aur sau argint.

Biletul costă 5 eur/pers., dar intrarea a fost gratuită pe baza cardului.

Pentru mai multe informații despre Palatul Ajuda: Vezi detalii

2.20 Oceanariul din Lisabona și Gare do Oriente

oceanariul din lisabona

gare do oriente lisabona

Vizita la Oceanariu a fost amânată pentru apusul soarelui, deoarece știam că vom petrece minim 2 ore într-un spațiu care nu necesita lumină naturală și atunci am preferat să ne valorificăm corespunzător ziua.

Am ajuns la Oceanariu parcurgând un traseu pe jos de cel mult 10 minute de la Gare do Oriente.
Când am coborât aici nu știam dacă suntem într-o navetă spațială, într-o stație de tren sau pe un teren de fotbal.
Inițial am crezut că ratasem iar stația, după cum pățisem de dimineață în Belem. 🙂
În prezent, această stație este unul dintre principalele hub-uri de transport ale Lisabonei.
A fost inaugurată la 19 mai 1998, ca parte integrantă a celebrării Expoziței Mondiale din Lisabona -Expo’ 98.

Oceanariul din Lisabona a fost inaugurat simultan cu faimoasa stație, fiind poziționat în Parque das Nacoes.

Structura adăposteşte peste 500 de specii, de la amfibieni, mamifere și nevertebrate până la flora specifică mediului marin.

Acesta reproduce o largă varietate de habitate naturale, de la recifurile de corali până la pădurile tropicale și Antarctica cu ghețarii săi.

Pe parcursul vizitei vei regăsi ecrane cu informații utile în legătură cu dezvoltarea și protejarea lumii subacvatice.
În mod cert și-a meritat fiecare bănuț – și nu a fost chiar ieftin.

A fost cea mai actuală experiență din Lisabona care ne-a oferit posibilitatea să ne perindăm printre cele patru oceane ale lumii și să ne facem noi prieteni din adâncurile acestora.
Cea mai frumoasă amintire de aici este de departe spectacolul gratuit oferit de pinguinii jucăuși.

Intrarea valorează în mod normal 16 eur/pers., dar fiind posesori ai cardului Lisabona am beneficiat de o reducere de 15%.

Pentru mai multe informații despre Oceanariul din Lisabona: Vezi detalii

3. Cartierele și atmosfera locală din Lisabona

atmosfera din lisabona

După toate detaliile și aventurile noastre, sigur ai constatat că ne-am îndrăgostit iremediabil de Lisabona.

Pe la începutul articolului menționasem faptul că această capitală europeană ne-a lăsat o puternică amprentă pe suflet și pe retină.

Capitala Portugaliei a reușit cu mândrie să conserve mare parte din arhitectura, cultura și tradițiile locale.
Lisabona este un oraș bătrân cu suflet tânăr și dor de ducă – doar aceasta este tema principală a baladelor fado.

La Paris încă nu am reușit să ajungem, dar Lisabona este cu siguranță cel mai romantic oraș din Europa, dintre cele pe care le-am vizitat noi, bineînțeles! 🙂

Cele mai frumoase cartiere ale orașului sunt: Alfama, Bairro Alto, Belem, Baixa și Rossio.

De ce să vizitezi Alfama?
Pentru fado, arhitectura și tradiții locale.

De ce Bairro Alto?
Pentru priveliște, atmosfera animată și street food.

De ce Belem?
Pentru obiectivele turistice, grădinile parfumate și pasteis de nata.

De ce Baixa?
Pentru că este varianta modernă a Alfamei, pentru cea mai frumoasă piață de pe malul Fluviului Tejo și pentru cele două conservării.

De ce Rossio?
Pentru un apus de milioane la înălțime, pentru artiștii săi și atmosfera boemă.

Pe care să îl alegi?
Greu de spus, dar încearcă măcar o zi în Alfama, o seară în Bairro Alto și un stomac plin cu prăjituri în Belem.

4. Mâncarea tradițională din Portugalia

magazin traditional lisabona

bacalhau la cuptor bairro alto

restaurant chinezesc all you can eat lisabona

pastelarie bairro alto

pasteis de belem

pasteis de belem

bautura traditionala lisabona

Ca de obicei, partea noastră preferată din orice destinație pe care o vizităm.
Așa este, fiecare om cu durerea lui! 🙂

Meniul la un restaurant tradițional nu este unul foarte elaborat, poți alege dintre antreu, carne, pește, dulciuri și băuturi.

Garniturile pot fi mai grosolane decât sunt la noi, și da, se mâncă mult și bun.
Tot ce am mâncat era aromat cu ceapă sau usturoi, nouă ne-a plăcut, dar depinde de gusturile fiecăruia.

În rândul peștilor preferați către servire este faimosul bacalhau (cod).
Cel mai bun bachalau la cuptor (sărat și uscat) în sos de ceapă cu garnitură de cartofi l-am mâncat în Bairro Alto, într-o bodegă micuță care avea meniu fix – pregătit de un domn, servit tot de el, unde în proporție de 90% toți clienții erau localnici.

Pe o porție babană am plătit cam 8-9 euro, dar nu ne-am putut abține și am încercat și alte specialități propuse de chef.

Dacă ești amator al preparatelor din pește mai poți încerca: sardinele gătite sub diverse forme și alondegas de bacalhau (chiftelele din cod).

Codul la cuptor a fost însoțit de un pahar de gingja (un fel de lichior din cireșe negre), un pahar de vinho verde și unul de porto – să ajungem pe patru cărări la cazare. 🙂

Ce-i drept, după cât mancasem, mai mult ne-am rostogolit decât am mers pe jos.

Doar e o tradiție sfântă de care nu ne dezicem în nicio destinație pe care o vizităm.

Un pahar de vin costă undeva între 1-3 eur, într-un local cu tarife decente, la fel și ginja servită în flută.

O masă sănătoasă cu băutură și desert te ajunge cam 20-30 eur/pers., după cum te lasă inima să dai.

Ca variante mai ieftine de mâncare sunt mall-urile sau restaurantele chinezești all you can eat, unde cu 5 euro faci o burtă de elefant (noi le-am tesat și pe acestea și își merită fiecare bănuț).
Mercado da Ribeira este faimoasa hală cu restaurante pe care niciun gurmand nu trebuie să o rateze.
Aici găsești tot ce îți poftește suflețelul, atât bucătăria tradițională cât și restaurante cu specific internațional, spaniol etc.

Prețurile sunt puțin mai măricele față de medie.

Pastelăriile sunt la mare căutare în lumea portughezilor.

Aici ai ocazia să testezi faimoasele tarte cu gălbenuș de ou – pasteis de nata, dar și alte minunății care au la bază gălbenușul de ou (ovos moles de Aveiro).

Credem că măiestria cofetarilor lusitani se rezumă la arta de a prepara în diverse variante gălbenușul.

În Belem ai ocazia să mânânci autenticele Pasteis de Belem, pastelăria care a păstrat rețeta tradițională din 1837.
Poți servi tartele la restaurantul din incinta pastelăriei sau le poți lua la pachet.
Orice variantă ai alege, le vei primi fierbinți și aromate – de departe cele mai bune din tot orașul.
O tartă costă 1,2 euro, poate părea scumpă pentru cât de micuță este, dar credeți-ne că își merită bănuții.

Pentru mai multe informații despre Pasteis de Belem: Vezi detalii

În linii mari Lisabona nu este o destinație scumpă.

Tarifele le depășesc cu puțin pe cele din București.

Dacă ești cumpătat poți vizita o groază de obiective turistice gratuit sau cu reduceri.

Iar în privința mâncării, rămâne strict la latiudinea ta cât vrei să plătești pe o masă.
Dacă nu ai ajuns încă în Portugalia, nu ezita!

Indiferent de destinația pe care o vei alege, cu siguranță vei rămâne plăcut surprins de câte îți poate oferi această minunată (și micuță) țară. 🙂

Te invităm să cauți și tu un bilet de avion ieftin ori o cazare cu raport calitate/preț foarte bun în Lisabona, folosind aceleași unelte de căutare ca și noi:

 

5 comentarii

 • Multumesc despre informatiile despre Portugalia , voi merge de revelion , in legatura cu biletele de avion , nu intodeauna sunt mai ieftine, eu am luat acum 2 sap cu 320 euro .

  • Daniela,

   Noi îți mulțumim frumos pentru aceste cuvinte și ne bucurăm tare mult dacă articolul și informațiile din el ți-au fost de folos! 🙂
   Cu siguranță vei avea parte de un revelion foarte reușit în Portugalia – ai ce să faci și ce să vizitezi acolo, iar spiritul portughezilor îți va plăcea cu siguranță.

   În ceea ce privește biletele de avion către Lisabona, ai dreptate, ele variază în funcție de momentul în care le cumperi, dar și de perioada în care vrei să ajungi acolo.

   Îți dorim un revelion de vis în Portugalia!

   P.S.: când te întorci, te invităm să ne povestești cum a fost acolo, bine? 🙂

 • Am vizitat Lisabona si Sintra in primavara lui 2015. Si m.am indragostit iremediabil de atmosfera si oamenii de acolo. Am citit cu maaaare placere despre experienta voastra, povestita atat de frumos! Eu am vazut parte din ce ati vazut voi, n.am ratat insa Gradina Zoologica la dorinta fetitei mele, Sofia. Este o atractie care, vizitata, e producatoare de amintiri minunate pentru ca traiesti experiente inedite, daca e sa ma refer numai la posibilitatea de a te plimba cu “telecabina” pe deasupra gradinii!:)
  Si, neaparat, de vazut e spectacolul cu delfini care pe mine m.a emotionat pana la lacrimi. Pozele sunt superbe. M.ati cucerit definitiv cu stilul vostru de a va prezenta scurta dar bogata vacanta. Felicitari!

 • Multumesc pt ca ne-ati fost “ghid”.Am urmat pasii vostrii si a fost o vacanta super! F. bine structurat si explicat itinerariul,ne-ati fost de mare ajutor.

  • Andreea, iti multumim din suflet pentru acest feedback si ne bucuram tare, tare mult daca ti-am fost de ajutor! 🙂
   Cum ti s-a parut Lisabona?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *