Chefchaouen – ponturi pentru o vacanță inedită în Orașul Albastru din Maroc

1 chefchaouen orasul albastru din marocȘtiai că Chefchaouen, Orașul Albastru, este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Maroc? 🙂

Ținem de ceva vreme să împărtășim cu tine câteva amintiri din experiența unică pe care am trăit-o anul acesta în Maroc.

Pe parcursul a câtorva rânduri vom încerca să ilustrăm (pe cât de bine putem) frumusețea și unicitatea unuia dintre cele mai frumoase orașe din Maroc, Chefchaouen.

Povestea noastră va fi structurată într-un ghid turistic alcătuit din două părți (articole): prima va urmări informații pe care noi le-am găsit utile spre a fi împărtășite, iar cea de-a doua parte va urmări un top al celor mai interesante activități de la fața locului, cu locurile cele mai tari unde poți face poze de Instagram.

1. Informații utile – Chefchaouen

1 informatii utile chefchaouen orasul albastru maroc

1 informatii utile chefchaouen orasul albastru maroc 1

1 informatii utile chefchaouen orasul albastru maroc 2

Chefchaouen sau Orașul Albastru, după cum și-a câștigat faima la nivel mondial, este poziționat în nord-vestul Marocului în apropiere de două mai orașe: Tanger și Tetouan.
Iar dacă îți imaginai că Maroc este doar deșert și cămile, te înșeli.
Într-un colțișor ascuns al munților Riff, la capătul unui traseu cel puțin la fel de frumos ca Transfăgărășanul este situată această minunăție de orășel.

De știtut: în rândul localnicilor acesta este cunoscut drept Chaouen, inclusiv în gări și autogări.

Orășelul a fost fondat la sfârșitul secolului al XV-lea având rolul unui kasbah (cetate construită cu scopul de a proteja pământurile musulmane de invaziile portugheze și mai târziu de cele spaniole).
Dacă ajungi în Chefchaouen vei vedea că medina (orașul vechi) este înconjurată și în prezent de zidurile cetății.

Cu siguranță ai văzut una dintre miile de poze postate anual de bloggerii sau turiștii care vizitează această destinație și cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată: de ce albastru?

Printre cele mai vehiculate teorii privind nuanțele de albastru (și alb) sunt cele ce privesc exodul evreilor din Europa (în perioada interbelică) și stabilirea lor pe teritoriul Marocului.

O altă variantă are la bază rolul antiseptic deținut de var și efectele acestuia asupra pereților ce nu se bucură, pe cât ar trebui, de razele soarelui (date fiind construcțiile înalte și înghesuite din medina).

2. Oamenii din Chefchaouen

2 oamenii din chefchaouen maroc 1

2 oamenii din chefchaouen maroc 2

2 oamenii din chefchaouen maroc 3

Pentru că mulți dintre noi au vizitat Turcia, ca termen de comparație, putem spune că ospitalitatea și căldura marocanilor o depășește pe cea a turcilor (bineînțeles, în limita a ceea ce nivelul lor de trai poate oferi).
Am întâlnit niște oameni deosebit de prietenoși și mândri de originile lor berbere.

Limbi cunoscute de localnicii din Chefchaouen: franceză, spaniolă și engleză (mai mult din mâini și picioare).

Pentru necunoscători (cum am fost și noi), Marocul este deopotrivă populat de evrei,musulmani și berberi. La origini, arborele marocan este alcătuit din diferite tipuri și triburi de berberi (în funcție de poziția geografică), care, în mod incredibil, au fost și unii dintre ei au rămas și în prezent atei.

Cum războaiele și istoria nu iartă pe nimeni, aceștia au fost cotropiți și obligați să se convertească la diverse religii.
De aceea, în prezent, marocanii sunt musulmani, evrei și în nord, cum este cazul Chefchaouen, mauri (musulmani convertiți la catolicism).
Tot aici, foarte mulți dintre locuitorii orașului sunt deopotrivă de origine spaniolă și berberă.

Astfel, vei avea ocazia să vizitezi un oraș marocan cu puternice influențe europene,cu precădere în privința mentalității localnicilor.
Nu a existat nici măcar un moment în care să resimțim acel extremism religios pe care îl percepem noi la nivel european.

Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o de la gazda noastră din Chefchaouen legat de stilul de viață al marocanilor, este că trebuie să trăim încet fiecare moment și să ne bucurăm de viață, indiferent cât de simplă ar fi ea.
Iar dacă un marocan îți promite că va rezolva o problemă ziua următoare, să fii convins că ea va fi soluționată peste 2 sau chiar 4 zile.  Aici cuvântul imediat deține cu totul alte valențe. 🙂

3. Cum ajungi în Chefchaouen?

3 cum ajung in chefchaouen maroc 1

3 cum ajung in chefchaouen maroc 2

3 cum ajung in chefchaouen maroc 3

Depinde cum ți-ai planificat traseul și ce orașe te-ai hotărât să vizitezi.
Noi ne-am aruncat cu picioarele înainte și am optat pentru un bilet de avion pe ruta București – Marrakech și transport intern local (tren și autocare).

Ar fi fost mai inspirat dacă optam pentru un bilet de avion București-Fes deoarece acesta este cel mai mare și apropiat oraș (exceptând Tanger) de Chefchaouen.

Astfel, după ce am învățat din greșelile noastre, îți recomandăm următoarele variante de trasport:

-fie vii din Spania (Malaga) pentru că sunt bilete ieftine și apoi apelezi la un trasfer pe ruta: Malaga – Tanger – Chefchaouen (când vorbim de un circuit mai lung din nordul țării până în sud și nu vrei să faci drumuri dus-întors);

– fie alegi un bilet de avion spre Fes și ulterior apelezi la un transfer pe ruta Fes – Chefchauen – Fes;

Pentru o vacanță mai scurtă, a doua variantă ar fi mai indicată.

4. Transportul spre/din Chefchaouen

4 transport chefchaouen maroc 3

4 transport chefchaouen maroc 1

Când am plecat din țară ne-am setat nivelul de așteptări destul de jos, deoarece ne gândeam că situația este similară cu România, dar am fost extrem de suprinși de drumurile și autostrăzile locale.

Cum drumul din munții Riff este unul plin de serpentine, ca principale mijloace de transport spre Chefchaouen vei regăsi mașinile (taxi sau autocare). Drumul, în schimb, este unul magnific, de un verde cum rar ne-a fost dat să vedem.

Astfel, în funcție de preferințe și buget poți opta pentru:

a) Autocare turistice
Acestea sunt extrem de curate și dotate cu Wi-Fi, climă și spațiu suficient la picioare.
Cea mai populară companie spre Chefchaouen este CTM.
Îți recomandăm să îți faci rezervarea din timp (online) deoarece locurile se ocupă foarte repede.

Tarife bilet autocar CTM:
Tanger – Chefchaouen: 45 – 50 DHS/pers/sens (în funcție de ora plecării)
Fes – Chefchaouen: 45 – 50 DHS/pers/sens (în funcție de ora plecării)

b) Autocare locale
O să începem cu avantajul folosirii lor: satisfacerea curiozității de a călători cu localnici.
Este o experiență diferită față de autocarele turistice unde nu vei găsi urmă de marocan.

Dezavantaje: nu sunt la fel de curate, nu sunt dotate cu Wi-Fi (cel puțin unele dintre ele), există șanse mari ca aerul condiționat să nu funcționeze, mirosul local (ne-a luat câteva zile să ne acomodăm) și tendința hamalilor de a te suprataxa pentru fiecare geamantan în parte – doar ești turist. 🙂

Noi am apelat la un autocar local pe ruta Tanger – Chefchaouen și am asistat pe traseu (în autogara din Tetouan) la un conflict destul de violent, între doi localnici, care ne-a potolit setea de a mai călători în condiții de genul.
Oricum, câtă vreme îți vezi de drum, nu îți spune nimeni nimic.

Tarife bilet autocar local:
Tanger – Chefchaouen: 35 DHS/pers și câte 10 DHS pentru fiecare bagaj (indiferent că era bagaj mic de cabină sau de cală).

Interesant este că localnicii nu plătesc nimic în plus pentru bagajele puse la cala autocarului, iar tu ca turist, dacă nu plătești hamalul, rămâi în autogară și cu banii dați pe bilet. 🙂

c) Taxi
Acest mijloc de transport este foarte folosit, mai ales în orașe.
Există două tipuri de taxi: petit taxi (capacitate maximă de 3 persoane) și grand taxi (capacitate mai mare în funcție de mașină).

Dacă alegi să mergi cu petit taxi, poți avea norocul de a te plimba cu Loganul (mașină foarte populară în Maroc), dacă nu, mergi cu un FIAT mic de pe vremea bunicii, cu geamantanul în brațe sau pe mașină.

Valoarea unei curse variază în funcție de cum o negociezi de la bun început sau, dacă ai o doză de noroc, vei merge cu taximetrul și acolo e real deal.
Pot fi efectuate inclusiv curse între orașe, dar e bine să apelezi la un grand taxi și să împarți costurile cu alți oameni.

Cum Chefchaouen este un oraș în munți, există pante foarte abrute iar pentru a ajunge din autogară până în Medina, îți trebuie condiție fizică și o doză de nebunie (dacă ai bagaje).

Am plătit 20 DHS pentru această cursă (15 DHS la întors), dar s-a meritat.
În mod normal, cursa nu ar fi valorat mai mult de 10 DHS, dar, pentru că eram turiști cu bagaje nu am avut alternativă de negociere.

În rest, medina din Chefchaouen este în mare parte pietonală, nu trebuie să porți grija mașinilor, măgarilor și motoretelor (ca în Marrakech) și poate fi destul de ușor de parcurs la picior.

5. Cum te îmbraci în Chefchaouen?

5 cum te imbraci haine in chefchaouen maroc

5 cum te imbraci haine in chefchaouen maroc 1

Pe scurt – în straturi, în funcție de sezonul în care vizitezi orașul.
Nu trebuie omis din vedere faptul că Chefchaouen este un oraș de munte, cu un aer mai mult decât răcoros, ozonat, ionizat etc.

De obicei, temperaturile sunt mai scăzute cu 5 – 10 °C față de zona central-sudică a țării.
Noi am vizitat orașul la jumătatea lunii februarie iar temperatura varia între 16 – 20 °C ziua și scădea sub 10 °C noaptea. Cam frig mon cher! 🙂

Astfel, e bine să ai mai multe cojițe pe tine, iar atunci când simți că atmosfera se încinge, mai renunți la un strat. Orice ar fi, după ce apune soarele temperatura scade brusc și poți trece într-un clipită de la tricou de vară la geacă de iarnă.

Pentru domnișoare: am remarcat faptul că Chefchaouen nu este un oraș atât de restrictiv în privința vestimentației și foarte multe turiste aveau rochițe și pantaloni scurți, chiar la o palmă deasupra genunchiului.

Noi, totuși, îți recomandăm să nu exagerezi cu decoltelul și lungimea rochiei/pantalonilor, în fond, vei vedea că localnicii respectă anumite tradiții, chiar dacă sunt obișnuiți cu stilul europenilor și este mai civilizat să le respectăm cutumele. 🙂

6. Cazarea în Orașul Albastru

6 cazare chefchaouen dar antonio maroc 2

6 cazare chefchaouen maroc 3

6 cazare chefchaouen maroc 1

6 cazare chefchaouen dar antonio maroc 4

Dacă dorești să fii mai aproape de localnici, să descoperi obiceiurile locului și tradițiile lor, îți recomandăm să te cazezi în Medina.

Comparativ cu alte atracții turistice din Maroc și aici discutăm de orașele mari, Chefchaouen oferă condiții bune prin raportare la preț.

Pentru că am avut o ședere de aproximativ 2 zile, am ales un dar (casă tradițională) unde am fost cazați într-o cameră dublă cu baie comună pe etaj.

Condițiile de cazare au fost foarte bune prin raportare la tariful achitat și la poziția ultracentrală din medina.
Mai mult, priveliștea de pe acoperișul guesthouse-ului a fost una superbă iar răsăritul și liniștea orașului la primele ore ale dimineții ne-au rămas marcate în suflet. 🙂

Dacă ești interesat să afli mai multe informații despre unitatea de cazare le poți găsi aici: Dar Antonio.
În perioada călătoriei noastre (luna februarie) o noapte de cazare ne-a ajuns 23 EUR/cameră.

Atenție! În perioada iernii camerele sunt destul de răcoroase și nu au încălzire.
Pentru a combate potențiali țurțuri la nas îi poți cere proprietarului un reșou.
Aceasta este o practica generală și în orașele mari, nu doar în Chefchaouen.

De asemenea, am avut ocazia să povestim mai multe cu proprietarul dar-ului, un localnic jumătate spaniol, jumătate marocan. Sfaturile lui ne-au fost tare utile pe toată durata vacanței noastre.
Tot el a fost cel care ne-a oferit cele mai bune Corne Gazela (desert tradițional) pe care le-am degustat în Maroc.
Mulțumim Antonio! 🙂

7. Mâncarea în Orașul Albastru

7 mancare in chefchaouen maroc beldi bab ssour

7 mancare in chefchaouen maroc beldi bab ssour 1

7 mancare in chefchaouen maroc ceai menta

7 mancare in chefchaouen maroc tajin 2

7 mancare in chefchaouen maroc naut

7 mancare in chefchaouen maroc iaurt

7 mancare in chefchaouen maroc foietaj

Acesta este unul dintre subiectele noastre favorite atunci când vine vorba de Chefchaouen și de Maroc, în general.
Prețurile la restaurantele marocane sunt cu 10-15% mai mici comparativ cu cele din București.
Dacă ești gurmand, cu siguranță acesta va fi un loc care îți va încânta toate simțurile, nu doar papilele gustative.

Astfel, o masă pentru 2 persoane cu felul întâi, doi și desert ne-a ajuns în medie 120-150 DHS, echivalentul a 11-14 EUR, un preț cum în Europa nu ai nicio șansă să găsești.
Bineînțeles, ceaiul de mentă primit din partea casei la orice restaurant este demențial. 🙂

Cu toate acestea, este bine să ai mare grijă în privința restaurantelor pe care le alegi și încercă să urmărești locurile frecventate de localnici deoarece mâncarea este mult mai gustoasă iar prețurile mai mici.

Antonio, proprietarul casei unde ne-am cazat, ne-a recomandat un restaurant de familie denumit Beldi Bab Ssour unde am fost tratați cu multă căldură și am primit diverse recomandări (cu zâmbetul pe buze) privind preparatele cele mai bune ale zilei.

Mai mult, pe lângă tradiționalul ceai și turtele magnifice făcute pe vatră, am primit desert din partea casei și o pungă mare de ceai de mentă de care ne-am bucurat pe parcursul vacanței noastre.

Printre preparatele pe care le-am încercat s-au regăsit: tajinul de vită cu prune uscate, tajinul de berbecuț, cel de pui cu măsline, o mâncărică extrem de aromată pe bază de năut și un delicios iaurt cu sirop de casă și propolis.

Din punctul nostru de vedere, acesta este un restaurant care nu trebuie ratat dacă ajungi în Chefchaouen.
Și da, este poziționat central dar pe o străduță lăturalnică astfel încât îți trebuie un efort de atenție pentru a nu-l rata!

La capitolul dulciuri, nu uita că marocanii sunt experți, iar aici vei avea ocazia să încerci din cele mai alese bunătăți pe bază de foietaj, miere, fistic și susan. O nebunie! 🙂

Sfat: porțiile de mâncare sunt destul de mari, iar un tajine/couscous poate îndestula 2 persoane. 🙂

8. Prețuri din Chefchaouen

8 preturi din chefchaouen maroc 4

8 preturi din chefchaouen maroc 1

8 preturi din chefchaouen maroc 2

8 preturi din chefchaouen maroc 8

Moneda locală este dirhamul, un curs valutar bun 1 EUR = 11 DHS, dar, este în regulă dacă găsești și cu 10 DHS. Mulți dintre negustori primesc și EUR, dar cursul la care fac tranzacțiile este 1 EUR = 10 DHS, prin urmare, este mai avantajos să deții dirhami și să fii blindat până în dinți cu mărunți (uneori (destul de des) uită să îți mai dea restul).

Din nefericire, în Maroc nu prea vei găsi prețuri afișate la tarabe.
Negustorii îți oferă un preț în funcție de maniera în care te percep (inteligent sau cu mintea destinsă).  🙂

Mai jos regăsești o listă cu intervalele de care ne-am lovit noi în urma acestor negocieri stângace, deoarece Chefchaouen a fost primul oraș pe care l-am vizitat în Maroc și eram novice în arta negocierii.

Regula de aur: cu cât cumperi mai mult, cu atât va fi mai ieftin!

Pragul minim al valorilor este unul cât se poate de real.

Iată principalele prețuri care te-ar putea interesa:

Couscous 40-60 DHS
Harira, supe, fasole, năut 15-25 DHS
Tajine 40-60 DHS
Kefta 30-40 DHS
Omletă 20-25 DHS
Corne Gazela (2 buc.) 7 DHS
Suc portocale (pahar) 5-7 DHS
Apă minerală (1,5 l) 5 -12 DHS
Cafea 10 DHS
Ceai mare 10-15 DHS
Portocale (kg) 3-6 DHS
Căpșune (kg) 4-8 DHS
Turte tradiționale (buc.) 2 DHS
Taxi (km) – o concluzie personală 2-4 DHS
Magnet frigider 5-15 DHS
Breloc 5-20 DHS
Căciuliță (buc.) 10-20 DHS
Eșarfă ( în funcție de calitate) 50 -200 DHS
Opinici/papuci (piele) 80 – 200 DHS
Săpun mare (buc.) 25 DHS
Ulei de argan parfumat (80 ml) 65 DHS
Ulei esențial (flacon mic) 10-20 DHS

Te lăsăm cu bine pe treptele acestei intrări în așteptarea celei de-a două părți a aventurii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *