5 motive să vizitezi Bergamo și nu Milano

obiective turistice bergamoȘtiai că Bergamo este un orășel – cetate din centrul Lombardiei? 🙂

Dacă ești un călător împătimit, cu siguranță te-ai confruntat cu câteva escale (mai lungi sau mai scurte) pe aeroportul Orio al Serrio (Bergamo) și te-ai gândit că varianta cea mai bună pentru a valorifica timpul este o vizită în orașul modei, Milano.

Cam așa am procedat și noi de câteva ori, până ce deodată s-a ivit o sclipire, moment în care am hotărât să schimbăm macazul și să alegem altceva.

Auzisem de ceva vreme de Bergamo, dar îl consideram micuț și lipsit de importanță.
Mare ne-a fost surpriza să constatăm că Bergamo este cel puțin la fel de frumos ca Milano, în clasamentul nostru dobândind multe trepte în avans comparativ cu orașul industrial și aglomerat din vestul Lombardiei.

Iată care sunt principalele motive pentru care îți propunem să sari peste vizita la Milano și să îți îndrepți atenția către Bergamo:

1.  Poziționarea și transportul până în oraș

bergamo transport

bergamo informatii

bergamo bilete

bergamo pozitionare

Bergamo este un orășel – cetate situat la aproximativ 5 km de aeroport, prin urmare, drumul până la poalele fortăreței (zona noua a orașului), Città Bassa, este unul scurt, de aproximativ 20 de minute.

În aeroport poți găsi un infopoint unde vei primi gratuit materiale de promovare ale orașului, inclusiv o hartă cu cele mai importante atracții ale orașului.

Tot de aici poți achiziționa biletul către oraș.

Comparativ cu Milano, unde transportul este destul de scump, aici, cartela (tourist ticket) de 5 euro îți asigură transportul pe întreaga rețea a orașului, inclusiv spre aeroport, pe o durată de 24 de ore  și include plimbarea cu funicularul.

Mai multe informații privind transportul poți descoperi aici – ATB.

De asemenea, dacă planifici o escapadă prin Lombardia, Bergamo oferă o excelentă poziționare pentru  excursii de o zi în faimoasele orășele: Como, Bellagio, Varenna și Milano.

2. Liniștea și priveliștea orașului – Città Alta

bergamo priveliste

bergamo citta alta

bergamo stradute

bergamo funicular

Apelând la ajutorul funicularului poți accede foarte ușor către zona istorică a orașului, cetatea din Bergamo  – Città Alta.

Aceasta este zona frecventată de turiști, cu toate acestea, nici diviziunea mai nouă a orașului nu dezamăgește, respectând în mare măsură arhitectura și spiritul local.

Bergamo s-a dovedit a fi mult mai liniștit, lipsit de poluarea și agitația specifică din Milano.
Atmosfera locală este una boemă, parcă te-ai întoarce în timp într-o poveste cu iz venețian.

Cetățuia ocrotită strașnic de Zidurile Venețiene, oferă o priveliște superbă asupra întregului oraș.

Ce să mai spunem despre labirintul de străduțe și treptele ce șerpuiesc prin cele mai nebănuite colțișoare ale cetății verzi.

Iar legat de verdeață, te asigurăm că acest orășel se bucură de aceasta pe întreaga durată a anului.
Noi l-am vizitat la sfârșitul lunii februarie (ningea), dar o mulțime de copăcei aveau culoarea primăverii.

3. Mâncarea

bergamo polenta

bergamo_pizza

bergamo lasagna

bergamo spontini

bergamo dulciuri

După cum te-am obișnuit, gustarea bucatelor tradiționale reprezintă una dintre activitățile noastre favorite.

Dacă nu știai, faimoasa prăjitură Polenta e Osèi își are originile în Bergamo și reprezintă un tort cu pandișpan, ciocolată, unt, cremă de alune și rom. Tortul este acoperit cu marțipan galben și cristale de zahăr galben.

Chiar dacă numele sugerează altceva, prăjitura specifica din Bergamo nu conține mălai. 🙂

Rețeta completă o poți găsi aici.

De asemenea, Città Alta este unul din orașele Italiei în care am mâncat cea mai bună și variată pizza, la prețuri accesibile.

Dacă te hotărăști să ajungi pe aici, îți recomandăm să faci o oprire la Spontini  și una la Il Fornaio, unde îți recomandăm să încerci inclusiv dulciurile.

4. Obiective turistice în Bergamo

obiective turistice bergamo zidurile venetiene

obiective turistice bergamo baptiserul

obiective turistice bergamo piazza vecchia

obiective turistice bergamo basilica di santa maria maggiore

obiective turistice bergamo la birerria

Zona turistică din Bergamo, Città Alta, nu este atât de întinsă și își concentrază principalele atracții pe o arie restrânsă, astfel încât, într-o zi ai șanse mari să descoperi mare parte dintre ele.

Dacă optezi pentru o vacanță low-budget să știi că există o mulțime de obiective turistice în Bergamo care pot fi vizitate gratuit, inclusiv Basilica di Santa Maria Maggiore, cea mai importantă atracție a orașului.

În apropiere poți vizita Cappela Colleoni  un autentic edificiu renascentist, considerat anexă a basilicii  și Baptiserul octagonal, o varaiantă similară celui din Florența.

Cetatea Bergamo se mândrește cu două minunate piațete: Piazza Vecchia și Piazza Duomo, unde se pot regăsi concentrate mare parte din atracții.

Admiră Fântâna Contarini, epicentrul întregii cetăți, considerată sufletul din Piazza Vecchia.

Vizitează Palazzo della Ragione, un palat ce datează de aproape un mileniu sau Palazzo Nuovo unde poți examina cu atenție Biblioteca Civică Angelo Mai.

Nu uita de Castelul  Rocca, finalizat de venețieni prin construirea Zidurilor Venețiene ce ocrotesc cetatea.

În topul atracțiilor turistice din Bergamo se regăsește și Accademia Carra, un muzeu dedicat pasionaților de artă, considerat chiar unul dintre cele mai importante la nivel european.
Aici vei putea admira operele artiștilor precum: Botticelli, Raphael, Titian, Lotto, Moroni ,Pisanello, Mantegna și Bellini.

Bineînțeles, mai sunt o mulțime de obiective de vizitat în Città Alta din Bergamo, dar fă un efort să le descoperi măcar pe cele menționate anterior.

Ca opinie personală, putem spune că Bergamo ne-a încântat mult mai mult în privința atracțiilor pe care le oferă spre descoperire și multe dintre acestea sunt accesibile pentru orice buzunar.

Iar dacă ești iubitor de verdeață, îți recomandăm să îți faci un drum pe la Grădina Botanică, mai ales dacă sezonul vizitei tale este unul bogat în frumusețe naturală.

5. Prețurile

bergamo dulciuri preturi

bergamo strazi

obiective turistice bergamo cetate

bergamo atractii turistice

Pentru noi, Bergamo a reprezentat o variantă mult mai ieftină și mai frumoasă decât Milano.
Îți recomandăm să ai în vedere această destinație, inclusiv atunci când dorești să îți planifici un city-break în Lombardia, nu doar ca o destinație de tranziție.

Pe lângă faptul că valoarea biletului de avion și a transportului intern este una mai mult decât onorabilă, Bergamo oferă prețuri mult mai mici comparativ cu Milano, atât în privința cazării cât și a obiectivelor turistice și a preparatelor locale.

Dacă ți-ai propus un city-break low budget, cu maxim 10 EUR/persoană te poți bucura de o porție consistentă de mâncare și un capuccino sau o bere.

O felie de pizza variază între 3 și 8 EUR, iar o porție de lasagna te ajunge undeva la 5 EUR.

Prețurile pentru suveniruri pornesc de la 2 EUR (magnet, breloc etc.).

Sperăm că aceste motive sunt suficiente pentru a te convinge de frumusețea acestui oraș încă nedescoperit de mulți dintre noi!

Dacă ai vizitat Bergamo și ai alte recomandări de la fața locului, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos cu părerea ta!

De asemenea, daca ai nelămuriri, întrebări sau curiozități legate de destinație, le poți exprima în voie printr-un comentariu!

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *